Απο την παρουσιαση σε φωτογραφικο λευκωμα των κειμηλιων της μονης Σουμελα τραπεζουντος που διεσωθησαν της καταστροφης, «Τα ιερα κειμηλια του γενους των Ποντιων».


(Εκδοσεις Μενανδρος, Επιστημονικη επιμελεια Δρ. Σταυρος Αρβανιτοπουλος, Επιμελεια κειμενων Γεωργιος Τανιμανιδης)

ΙΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΚΕΙΜΗΛΙΑ

Μέσα από αυτήν την ενότητα του ThalassaKaradeniz, θέλησα να παρουσιάσω τα Ιερά κειμήλια της Μονής Σουμελά και χρησιμοποίησα ως μοναδική πηγή το φωτογραφικό λεύκωμα, «Τα ιερά κειμήλια του γένους των Ποντίων». Άλλες σχετικές καταγραφές των κειμηλίων της Μονής Σουμελά που κατά καιρούς έχω δημοσιεύσει θα δίδονται ως σύνδεσμοι μόνον στην παρούσα ενότητα, για να διαφυλαχτεί η αισθητική και νοηματική συνέχεια του παρουσιαζόμενου υλικού.

Λόγω του ότι η συγκεκριμένη έκδοση είναι αντικείμενο πνευματικών δικαιωμάτων και πωλείται σήμερα στην αγορά, η παρουσίαση του υλικού της δεν μπορεί να γίνει ολοκληρωμένα για να μη θιγούν τα κέρδη της εκδοτικής εταιρείας αλλά και των συμμετεχόντων στην έκδοση αυτήν. Τα υπέροχα αντικείμενα θα δωθούν σε ελεύθερη καλλιτεχνική απόδοση δική μου κι όχι αυτήν που χρησιμοποιήθηκε στο λεύκωμα για να μη θιγούν τα παραπάνω δικαιώματα. Στα κείμενα όμως θα κρατηθεί αυστηρά η ουσία της περιγραφής που δίδεται στο λεύκωμα, ώστε να μην αλλοιωθεί νοηματικά το αρχικό κείμενο.

Η ευκαιρία να ασχοληθώ με το θέμα εκτενέστερα ήταν όταν μου ζητήθηκε να παρουσιάσω τα ιερά κειμήλια της Μονής Σουμελά, με οπτικοακουστική προβολή, σε ημερίδα που διοργανώνεται για την προβολή Ποντιακών ζητημάτων, στο Ευρωκοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, τον ερχόμενο Απρίλη. Η οπτικοακουστική προβολή θα συνοδέψει την ομιλία του δικηγόρου κου Αποστολίδη, ο οποίος και θα θέσει το ζήτημα επιβίωσης, συντήρησης κι ορθής προβολής των κειμηλίων της Μονής Παναγίας Σουμελά που αυτή τη χρονική στιγμή (2014 Μάρτιος) βρίσκονται στην Τουρκία και φυλάσσονται.

Θεωρώ επιβεβλημένη τη γνώση των αντικειμένων αυτών και της Ιστορίας τους από κάθε ζώντα Πόντιο και Έλληνα γιατί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής παρουσίας στην Ανατολή ανά τους αιώνες και κληροδότημα που πρέπει να διαφυλάξουμε με τον καλύτερο τρόπο, μέσα στις δύσκολες αυτές συνθήκες, για τα παιδιά μας.

Προσωπικά θα τα ήθελα κοντά στον λαό τους όπως κοντά μας αποφάσισε να επιστρέψει η εικόνα της Παναγίας της Σουμελιώτισσας, φέροντας μαζί της και κάποια από αυτά.

Οι συνθήκες όμως δεν μας επιτρέπουν πάντα να έχουμε αυτό που θέλουμε, οπότε με γνώμονα το συμφέρον των κειμηλίων συντονίζουμε τις δράσεις μας σε κάθε χρονική στιγμή στο τι είναι το καλύτερο γι αυτά. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε -κι αυτό το απευθύνω και το τονίζω προς εμένα που με στενοχωρεί η απόσταση που υπάρχει ανάμεσα σε αυτά και τους απογόνους των προσφύγων από τον Πόντο-πως κι εκεί που βρίσκεται σήμερα η πλειονότητα τους-υπάρχει τόπος γι αυτά και η αληθινή τους Πατρίδα στα χώματα του Πόντου βρίσκεται.

Σαββίδου Λένα.

Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό.